28 de juny 2011

Curiositat pel Curiosity

No teniu curiositat per saber que és això del Curiosity?
Amb tanta maniobra segur que el Sr Murphy deu d'estar babejenat. Tinguem clar que aquesta aventura té el seu risc de no sortir bé.

Passi el que passi ho podeu seguir a la xarxa doncs el Curiosity té, faltaria més, twitter, web i facebook.

Ara ja el tenim al Kennedy Space Center de Florida i la finestra de llançament per anar a Mart és des del 25 de novembre al 18 de desembre d'aquest any.

25 de juny 2011

Colom, les Viking i el Curiosity

Diuen que els víkings van arribar a Amèrica abans que en Cristòfor Colom, clar que aleshores no ho van tenir fàcil per difondre la seva gesta a tota la gent de la seva època.
En Colom, en canvi si que ho va explicar i la seva descoberta és va difondre per arreu, imagino que d'una manera lenta per al que nosaltres estem acostumats.
D'entrada va haver d'esperar a tornar per relatar la seva descoberta i, malgrat tot, m'agradaria saber quants del seus contemporanis van entendre realment què s'havia descobert.

L'arribada de Neil Armstrong a la lluna és va poder seguir en directe per la TV però jo, com molta altre gent, vam saber de l'arribada de les dues sondes Viking a Mart gràcies al llibre i serie de TV Cosmos de Carl Sagan.

Pocs dies abans d'escriure aquest post la sonda Cassini va sobrevolar Helena, un petit satèl·lit de Saturn . Les dades obtingudes van viatjar a través de l'espai a la velocitat de la llum abans d'arribar a la terra, on van ser processades i al cap d'unes hores publicades a la xarxa i seguidament difoses, tuitejades, postejades, comentades, debatudes i sobretot admirades per la comunitat 2.0 ...... alhora que ignorades per la majoria de la gent i mitjans de comunicació. Una mica com els antics víkings.Fa pocs dies també un nou viatger ha fet les maletes. Després de l'èxit dels rovers marcians Spirit i Opportunity, la NASA es va involucrar en un nou projecte de robot que rodarà pel planeta vermell. Milers de milions de dòlars després el Curiosity ja està a punt i l'han embolicat per dur-lo ja cap al lloc de llançament pel seu viatge sense retorn.
No vaig poder veure als víkings desembarcar a Amèrica, ni sentir l'emoció de les naus Vicking arribant a Mart, però ara gràcies a les eines 2.0 m'he reservat un seient a primera fila davant de l'ordinador per presenciar quasi en directe aquesta fascinant i arriscada aventura ... t'hi apuntes tu també?. Des d'aquí l'anirem seguint.

Bon viatge Curiosity!