27 d’oct. 2011

Microastronautes

La sonda Fobos-Grunt no tan sols portarà a la Cuca de llum com a passatger sinò que també en portarà uns quants de passatgers ... orgànics i amb bitllet de tornada!
És a dir que els primers astronautes en anar a Mart i tornar a la terra seran uns tardígrads russos. Més informació als blocs La ciencia de la Mula Francis i a Sceintific American.

Si l'altre dia dèiem que l'MSL Curiosity semblava un platet volador, en aquesta foto apunt de ser encofiat sembla un american pie. ;-)
... i l'Opportunity segueix el seu caminet. Sol és la terminologia que fan servir a la NASA per designar una jornada laboral marciana i comencen a comptar des del moment en que l'andròmina arriba al planeta. De manera que l'Oppy porta 2756 dies marcians treballant.

23 d’oct. 2011

La finestra

L'altre dia quan vaig veure les fotos on encapsulaven al Curiosity em vaig fixar en aquesta finestra que us he senyalat en la foto i que no vaig acabar d'entendre la seva funcionalitat. És obvi que el nostre intrèpid explorador no s'entretindrà pas mirant per la finestreta durant els nou mesos que durarà el viatge fins al planeta vermell.


La resposta l'he trobada avui al bloc Los viajeros estelares de tokaidin. Ha diferència dels altres rovers que funcionaven amb plaques solars, el Curiosity ( o MSL) funcionarà amb piles, amb una pila nuclear de radioisòtops de plutoni 238 anomenada MMRTG . Aquesta bateria és la única manera de donar a un rover d'aquest tamany l'energia necessària per poder fer funcionar tots els seus instruments i per propulsar-se. Això li donarà una autonomia que no tenien els seus predecessors alimentats per la tènue llum solar que arriba a Mart.Doncs bé, aquesta pila nuclear és aquell bulto gros que té el rover en el "cul" que es veu en les fotos i vídeo. Degut a que és pot escalfar massa no li posaran fins els darrers dies i per això han deixat la finestreta.
Sí, una tapeta com en les joguines, per posar-hi les piles en el darrer moment.

Les feines van seguint el seu curs. Aquesta setmana han desembolicat la còfia aerodinàmica protectora que protegeix la carrega útil durant l'enlairament.

... és que només falten 41 dies per l'enlairament i el noi està impacient.

Falta menys

Falta menys per a que l'alineació planetària Terra-Mart obri el període que permeti la sortida de sondes interplanetàries amb destí al planeta veí.

Una foto de la russa Fobos-Grunt on s'hi veu bé la cuca de llum, el petit satel.lit xinés que portarà com a passatger. És la caixa amb la parabòlica blanca.
En aquest nou vídeo es veu molt millor tota la missió, inclòs l'alliberament de la cuca de llum en orbita marciana.


L'MSL Curiosity, sembla realment que s'estigui enviant un platillo volante a Mart. ;-)


... i de mentre a Mart l' Opportunity s'ha de preparar per afrontar l'hivern. Com que el petit rover funciona amb llum solar, quan arriba aquesta època de l'any ha de buscar un indret on aparcar i ha de quedar inclinat direcció nord per tal de poder aprofitant millor la tènue llum que li arriba. Enguany hi ha més pols en l'atmosfera del que és habitual, de manera que li han buscat un indret batejat com a Winter Haven i esperem que hi arribi a temps en un parell de setmanes.
Ho podeu seguir des del bloc The Road to Endeavour.

7 d’oct. 2011

Encapsulat!

Voleu veure com es posa un intrèpid robot explorador dins la càpsula que l'ha de portar a un altre planeta?


Les fotos són aquí.

5 d’oct. 2011

NASA prepara el tweetup del Curiosity

Aquest dimecres la NASA ha obert la convocatoria per presentar solicituts per poder assistir al tweetup del llançament del MSL, Curiosity pels amics.
Com ja acostuma ser habitual en aquesta mena d'esdeveniments, seran només 150 els tuitaires escollits per presenciar en directe i primeríssima fila el llançament del coet que portarà el nostre intrèpid explorador cap a Mart.
El llançament és farà a les famoses instal.lacions del Kennedy Space Center de Cap Canaveral, Florida USA.

Si sortiu escollits us haureu de pagar el viatge i l'allotjament, doncs ells només hi posen l'entrada i la visita posterior a les instal.lacions. No se si hi haurà pica-pica.
En el darrer tweetup, la de la sonda Grail hi varen haver més tuitaires no pas periodistes.
Si us hi voleu apuntar i per saber-ne més detalls ... inscripcions aquí. Sort!!


Us deixo aquí tres referències de tweetups recents:

- El del darrer vol d'un transbordador, relatat per Wicho, un dels autors del bloc Microsiervos. En podeu escoltar una presentació molt recomanable, més que recomanable, imprescindible.

- La de la sonda Juno, fet per Daniel Marín del bloc Eureka. Ho explica molt bé també.


- I de la tercera, la del Grail, en podeu trobar referències en aquest article del diari Ara i hi va anar Armengol Torres.


4 d’oct. 2011

Россия товарищ

He canviat l'etiqueta dels posts referent a tot el tema del Curiority per no cometre la injustícia de deixar en un segon pla la camarada russa Fobos-Grunt ( Фобос-Грунт).

Doncs si, resulta que aprofitant la conjuntura planetària que permet el viatge a Mart, no només partirà cap el planeta vermell el nostre intrèpid explorador ianqui sinó que anirà acompanyat en el seu viatge per la sonda russa Fobos-Grunt. De fet la russa marxarà un dies abans, concretament i si no hi han canvis s'enlairarà el 8 de novembre des de Kazakhstan.
Faran el viatge "junts" però tenen missions molt diferents. La Fobos té com a objectiu la lluna marciana d'aquest nom, on hi aterrarà uns mesos després que el Curiosity ho hagi fet al planeta. Tot i marxar abans, la russa s'haurà de prendre el seu temps per fer unes maniobres d'aproximació doncs no podrà comptar amb cap atmosfera per fer la frenada.

Aquesta proposta també és molt ambiciosa, doncs apart de que serà la primera vegada que una sonda aterrarà en una lluna d'un altre planeta, la sonda russa marxa amb bitllet de tornada.
Si, tindrà una petita sub-sonda que s'enlairarà de la lluna marciana i tornarà cap a casa amb uns 200 grs de roca lunar.

Per si no n'hi hagés prou, la Fobos-grunt portarà un passatger en el seu camí cap a Mart. Es tracte de la sonda xinesa Yinghuo 1 (萤火一号, que significa Cuca de llum 1) i que anirà a orbitar el planeta vermell.
Al vídeo no surt la Yinghuo, però la podeu veure en aquesta altra foto de família abans de partir cap al cosmodrom de Baikonur. És aquesta capsa que hi ha dins l'estructura que separa l'aterrador (la part de d'alt amb potes) i els tancs de combustible.