30 de nov. 2011

Tothom pendent de la Fobos-Grunt

Més coses de la sonda russa:

- Per una banda unes fotos que li han aconseguit fer uns astrònoms afeccionats, gràcies a les quals quasi poden assegurar que els panells solars s'han desplegat.La que es veu tan nítida és, òbviament, una maqueta per poder fer la comparació.


-A més de les antenes de Perth a Austràlia, també a Mas Palomas a Canàries intenten contactar amb ella. Sembla que la sonda en mode "segur" hauria d'enviar telemetria cada dues hores. Però resulta que la seva òrbita és de 90 minuts i la meitat està a l'ombra, és a dir sense energia.


- Si voleu veure la seva òrbita actual ho podeu fer a Heavens Abobe, anant a aquest enllaç i clicant a orbit per veure el mapa.
I via sondasespaciales.com també he trobat Zarya.info on monitoritzen el seu perigeu i l'apogeu. El fregament amb les capes altes de l'atmosfera li fa perdre velocitat i la fa baixar, als 180km els fregament atmosfèric la faria entrar directament i de manera incontrolada.


Clicant els enllaços podeu anar a les fonts on he tret la informació per fer aquest post.

29 de nov. 2011

Donant voltes

Mentre l'MSL enfila cap a Mart, malauradament la Fobos-grunt segueix donant voltes a la Terra i és una llàstima. És una pena perquè era un missió elegant i molt ambiciosa malgrat el seu pressupost, d'uns 160M$ front els 2600M$ del rover americà.

Intentant resumir les noticies confuses que volten per la xarxa m'ha semblat entendre que el que passa és el següent:

- Enviar un artilugi a l'espai sempre és una qüestió de pes, o millor dit de massa. El nombre de kg sempre és limitat i s'han d'optimitzar al màxim, per tant cada sonda porta exclusivament aquells instruments específics per a la seva missió, i si comptes amb un pressupost ajustat doncs encara amb més raó.

- La Fobos-grunt va ser dissenyada per connectar amb la terra a distancia i només hi ha una estació russa per emetre dades cap a ella i una petita xarxa d'antenes arreu del planeta que només poden escoltar-la.

- La sonda s'alimenta de panels solars que carregen una bateria, a més porta una altra bateria per les primeres orbites, per quan la terra li fa ombre. Aquesta bateria sembla que va fallar. En conseqüència la nau va entrar automàticament en mode "segur" en espera d'instruccions. Però quan passa sobre l'estació russa és de nit i no tenia energia per establir comunicació.

- Per tant s'ha quedat donant voltes a la terra en un orbita el·líptica on en cada volta s'acosta més a la Terra. S'han adequat antenes emissores auxiliars en parabòliques de la ESA per poder enviar-hi instruccions des de zones de dia. Però de moment no s'ha aconseguit establir un contacte fructífer, almenys fins avui.
- Malgrat es pugi tornar a activar-la, la seva finestra de missió ja es va tancar el dia 21. La sonda no porta prou combustible com per fer les seves maniobres si marxés ara. És podria replantejar una altre missió però és molt complicat degut a les especificacions dels instruments que comentàvem al principi.

Us deixo amb unes imatges de Fobos, el destí ja impossible, que he trobat al bloc ZemiorcaUna cosa més ...

... és tot un honor per aquest bloc que ens hagi enllaçat en Daniel Closa en un post titulat El Curiosity ja va de camí, del seu bloc Centpeus en el diari ARA.
Gràcies Daniel! ;-)

28 de nov. 2011

Fotos de viatgers

Scott Ferguson ha aconseguit fotografiar l'MSL Curiosity i l'etapa Centaur en la seva partida cap a Mart. Ho podeu veure millor aquí.


... i també l'ha caçat en Duncan Waldron @ozalba . Fotos aquí.El "núvol" segurament és algun gas expulsat de l'etapa Centaur que va donar l'impuls per marxar a l'MSL i que també va cap a Mart. Però com que no té sistema de correcció de ruta doncs no hi arribarà i acabarà orbitant al voltant de Sol per sempre més.

També via Los viajeros estelares he trobat aquest vídeo de Gerhard Dangl.

Avui dia 28 a la matinada, la sonda creuava l'òrbita de la Lluna.


27 de nov. 2011

REMS ( Rover Environmental Monitoring Stations)

Ha començat un nou viatge cap a Mart i he pensat que, com en tots els viatges, va bé tenir una mica de lectura per fer més lleuger les estones d'espera. Tenim doncs, nou mesos fins a l'agost del 2012 per anar aprenen més coses sobre els instruments del rover marcià.

Per començar una perla, aquest vídeo molt instructiu sobre el REMS (traducció al català). No us el perdeu, segur hi descobrireu coses molt interessants ...

26 de nov. 2011

4,3,2,1 ... LIFTOFF!Doncs ja tenim a l'intrèpid robot explorador camí cap a Mart.
M'ha anat just però he pogut seguir en directe l'enlairament a través de la xarxa. De coets se n'envien quasi cada setmana a l'espai però aquests més rellevants sempre son emocionants de veure en directe.
M'ha agradat poder seguir a Ainhoa Goñi que va sortir escollida per anar al tweetup, ha estat emocionant seguir de nou la litúrgia de llançaments de coets de la NASA i és d'agrair l'esforç divulgatiu que fan, doncs a més de les imatges del vídeo també posen una animació d'ordinador per il.lustrar el procés d'ignició de la segona etapa Centaur, que és la part que dóna l'impuls per anar cap Mart a l'MSL quan aquest ja esta en òrbita.
Molt interessant ha estat poder veure també en directe la separació de tot el grup de l'MSLCuriosity de l'etapa Centaur.

Vinga doncs, ara si que ja estem camí de Mart.

més fotos a spaceflight now

... el moment de la separació, cap al minut 2:00 del vídeo.

25 de nov. 2011

Compte enrere


més fotos del rollout a spaceflight now

Aniré posant aquí tots els enllaços que trobi per seguir l'enlairament de l'Atlas 5 amb l'MSL Curiosity, que serà aquest dissabte 26 a les 16:02 hora d'aquí, si no hi ha cap problema.

- NASA TV on live, of course.
- amb comentaries d'afeccionats en castellà a sondas espaciales
- Twitter @MarsCuriosity , @NASA , @ulalaunch , @NASAtweetup , @NASAJPL , @NASAKennedy
- Meteo 70% favorable segons @SpaceflightNow
- Facebook Mars Curiosity
- La Vanguardia , també n'ha parlat.
- Vídeo Rocket and rover ready for fligth
- Tweetup program pdf's
- Al twitter d'Ainhoa Goñi, una afortunada madrilenya que va sortir escollida pel tweetup @AinhoaGoñi .
- 30 espectaculars fotos a In Focus
- Més fotos al Media Gallery del KSC
- Temores atómicos , per si us neguiteja el plutoni de les piles de l'MSL .
- El bloc Amazings.es enllacen l'ustream en directe i ho comenta el Daniel Marín d' @Eurekablog
- Així ho va viure Luis Castañer, cap de l'equip que va fer el REMS.
- Launching Mars Rover (vídeo)
- Launching Curiosity (vídeo)

22 de nov. 2011

Ready for launch

Launch:
Nov. 26, 2011, 7:02 a.m. PST
(10:02 a.m. EST)

Launch Window:
Nov. 25 and Dec.18, 2011

Launch Location:
Cape Canaveral Air Force Station, Florida

Landing: August 2012


21 de nov. 2011

Uns no marxaran i altres es preparen

Avui s'ha tancat la finestra de llançament cap a Mart de la Fobos-Grunt. És a dir, que encara que a darrera hora és podes "ressuscitar" la sonda que actualment orbita fora de control al voltant de la Terra, ja no seria possible realitzar la missió doncs el planeta vermell no estaria en el lloc adequat per fer les maniobres. Ara com a molt podrien enviar-la a la nostra lluna.
Per tant, donem ja totalment per perduda la missió de la sonda russa. :-(

En quant a l'MSL Curiosity, recordeu el tema de la finestra per on hi havien de posar l'MMRTG?. És a dir la "pila" de radioisòtops, doncs ja l'han pujada cap amunt en la torre d'ensemblatge. Com a anècdota llegeixo que a la capsa on ho transporten en diuen "la gàbia dels goril·les",


... per tant, tot això vol dir que falten ja pocs dies per l'enlairament.

A Mart, l'Opportunity després d'estudiar i passejar-se pel damunt dels pedruscots batejats com a homestake, a tornat a continuar el seu periple cap a l'indret inclinat al nord on ha de passar l'hivern.

10 de nov. 2011

... Moscou, tenim un problema.

Imagino que aquesta hagués estat la frase que haurien pronunciat si podessin els microscòpics cosmonautes de la Fobos-Grunt.

La cosa està molt xunga. :-(
Una vegada la sonda va entrar en orbita al voltant de la terra van fallar els motors que l'havien d'impulsar cap a Mart i s'ha quedat donant voltes per aquí.

La situació és aquesta:

- La nau s'ha quedat orbitant la terra, al no engegar els motors per marxar. Suposen una errada de software que no ha activat el sistema de guiatge.
- Només hi ha una estació que pugi enviar dades, la de Baikonur, la resta només poden rebre'n. Recordem que el pressupost dels russos és aproximadament unes vint vegades inferior al de la sonda americana. Per tant, només es poden enviar dades cada vegada que la sonda passa per damunt de l'estació, és a dir cada dues hores.
- La dificultat de comunicar-se fa sospitar problemes amb el desplegament de les antenes, podria ser que un tanc de combustible les tapés.
- Si no se solventa el tema, la sonda entrarà a l'atmosfera en 5-10 dies.
- No és per alarmar-vos, però encara porta tot el combustible al damunt i la seva òrbita passa a aprop nostre.
-Vist que s'ha convertit amb un satèl.lit, l'hi han posat matricula 37872 (USSPACECOM) et 2011-065-A.
- És una mica empipador que els mitjans de comunicació només l'hi hagin donat espai quan ha tingut problemes. Talment com l'Apol.lo 13, a més de que he llegit algun article escrit amb molt poc criteri.

Més informació aquí , aquí , aquí, aquí i sobretot aquí.

9 de nov. 2011

La Fobos-grunt ja és camí de Mart

La primera de les dues sondes que s'enviaran aquest mes des de la Terra a Mart, aprofitant l'alineació planetària favorable, ja està de camí cap el planeta vermell.

La sonda russa Fobos-Grunt s'ha enlairat del cosmodrom de Baikonur. Tal com he vingut fent fins ara us deixo uns enllaços que podem trobar a la xarxa amb informació sobre el tema:

Vídeo del trasllat i posicionament del coet Zenit que s'ha fet servir. Fixeu-vos el que us vaig comentar que els russos ensamblen en horitzontal i no posen el coet en posició vertical fins al darrer moment. Via Spaceflight Now.

Balistica del vol orbital. Via fhobos.cosmos.ru

Vídeo del moment de l'enlairament ...... i finalment podeu trobar un molt complert post de la missió del bloc Eureka.


Darrera hora: el motor que l'havia d'impulsar fora d'òrbita terrestre no ha funcionat. La sonda ha quedat orbitant la terra i caldrà reprogramar el seu soft.

Podeu seguir la seva orbita en aquesta web i per seguir com va tot ho podeu fer al twitter amb el hashtag #FobosGrunt .


2 de nov. 2011

En vertical o en horitzontal

Els americans tenen tradició de muntar els seus coets en vertical. Aquestes i altres fotos de l'ensemblatge final del coet de l'MSL Curiosity aquí, i el vídeo aquí.


Els russos tenen tradició de muntar els seus coets en horitzontal. No els aixequen fins al darrer moment.
Més fotos de com posen dins la còfia a la Fobos-Grunt clicant aquí .... i l'Oppy de camí al seu refugi d'hivern s'ha trobat una filera de pedres tot curiosa i s'ha entretingut a xafardejar. És que s'encanta amb qualsevol cosa. Més info aquí i aquí.