25 de juny 2012

Punt de trobada: Constel.lació de la Verge

fet amb Eyes on the Solar System

Finals de juny i ja tenim als protagonistes d'aquesta aventura amb el teló de fons de la darrera escena d'aquest acte, la Constel.lació de la Verge.

En aquesta constel.lació hi han nombrosos objectes Messier, com ara l'M104 o galàxia del barret.


A més també hi tindrem molt aprop durant aquests dies a Saturn, del qual la sonda Cassini no para d'enviar-nos espectaculars imatges d'aquest planeta i les seves llunes.

Tindrem un escenari més o menys així vist des d'aquí. Vull dir vist des de la Terra, des de Catalunya no veurem res doncs a aquella hora encara no hauran aparegut per l'horitzó i quan ho facin ja serà massa clar.

dibuix fet amb l'aplicació WinStars2

Una cosa més ...22 de juny 2012

7 minuts de terror

Falten 44 dies per viure els 7 minuts de terror.

14 de juny 2012

Petits problemes


Per molt bé que vagi un viatge no deixen d'anar sortint entrebancs que cal resoldre:

- Segons llegeixo a La Vanguardia, Sembla que els enginyers estan amoïnats per la contaminació de les mostres que pot produir el taladre. A veure a com evoluciona el tema.

Aprofito per posar un vídeo que tenia pendent on és veu el doble fent uns assajos amb "l'excavadora" prenen mostres al laboratori.

- En aquests moments hi han tres sondes orbitant Mart en actiu tal com tenim un munt de satèl·lits donant voltes a la Terra. Són la Mars Reconnaissance Orbiter (arribada a Mart el març del 2006) , l'europea Mars Express (dec-2003) i la veterana Mars Odyssey (arribada l'oct-2001). Totes aquestes sondes a més d'aportar dades de reconeixement de Mart també tenen la funció de captar les senyals dels rovers i actuen d'enllaços facilitant la comunicació amb la Terra.

Doncs bé, des del passat 9 de juny la Mars Odyssey està apagada en "mode segur" degut a uns problemes en els sistemes d'orientació.
Esperem que es pugui solucionar doncs la sonda ha de ser de gran ajuda per comunicar-se amb el Curiosity quan aquest estigui rodant per la superfície.


Actualització 19/6/12: La Mars Odyssey ha abandonat el "mode segur" els controladors han fet servir la roda de reacció de recanvi per controlar la sonda i deixar la que dóna problemes. Les rodes de reacció són uns enginys que permeten orientar les sondes sense recórrer als propulsors de combustible. Ben tornada, doncs.Una cosa més ...

... al ser ara aquest un bloc focalitzat sobre l'MSL Curiosity fa que un altre protagonista marcià (de fet tota una llegenda en actiu) com és l'Opportunity quedi aquí una mica despenjat. Us deixo un parell d'enllaços a blocs on expliquen molt bé el seu retorn a l'activitat exploratòria del planeta vermell després del dur hivern. Tesoros de Marte i Farewell, Green Haven ...

11 de juny 2012

Afinant la punteria


En una conversa mantinguda via twitter amb l'MSL Curiosity m'ha explicat (de fet ho ha explicat a tothom, però per una vegada que em contesta ...) que l'equip ha previst un nou lloc d'aterratge.

El que diu és que concreten encara més el lloc d'aterratge, es passa de tenir un possible lloc d'aterratge en una el.lipse de 20x25 km, a un nou espai de 20x7 km. D'aquesta manera quedarà més aprop de la zona objectiu, és a dir dels sediments rocosos aprop de Mt Sharp.
Els Spirit i Oppy van tenir una possible el.lipsi d'aterratge de 15x160km. S'ha aprés molt sobre Mart en els darrers anys.

Això si, ens haurem de llevar més aviat per seguir-ho, ja que arribarà una mica abans. En quant al software per l'aterratge, en les darreres setmanes s'ha complert el seu enviament i ja el té apunt 55 dies abans d'arribar.
Recordem que la sonda va marxar sense tot aquest software per tal que els programadors tinguessin uns mesos més de temps per depurar-ho.
El software de conducció encara es depurarà més fins que el rover no estigui ja circulant per la superfície del planeta vermell.Una cosa més ...

... en l'exploració planetaria sempre és bo que algú s'avanci amb imaginació. Us poso l'enllaç d'un blocaire que s'imagina com podria ser l'exploració humana de Mart. Molt recomanable el post on compara el tamany de Phobos amb una ciutat francesa: Da vinci - Mars Desing.

8 de juny 2012

Curiosity?

NASA sempre ha fet un esforç per cuidar les relacions publiques. En tenim un exemple en el concurs que va convocar entre estudiants per triar un nom al rover i la guanyadora va ser Clara Ma que aleshores (2009) tenia 12 anys .


Signatura feta el 8 de juny de 2009Un altre exemple és el fet que convoquen un segon tweetup, aquesta vegada serà per presenciar l'arribada de l'MSL a Mart des de les instal.lacions de JPL a Califòrnia.
Degut a la capacitat d'aquestes instal.lacions es limita en nombre a només 25 afortunats, més 25 de reserva. Us hi podeu inscriure aquí i penseu que les despeses del viatge i allotjament van a càrrec vostre. Molta sort!!


Una cosa més ...

... no fa gaire parlàvem aquí d'una alineació entre el Sol, la Terra i Mart. Doncs bé, aquesta setmana ho hem tingut amb Venus, i clar com que Venus esta entre nosaltres i el Sol doncs s'han pogut observar espectaculars imatges del transit.