28 de set. 2012

Rius secs

 


S'ha enviat el Curiosity al cràter Gale per buscar sediments depositats per possibles rius. El rebuf del retrocoets en el moment de l'aterratge ja va deixar evidències de tot això, però no ha estat fins a la roda de premsa del sol 50 quan la NASA ha fet publiques les primers evidències trobades també en els sols 27 i 28 que han rebut els noms de Goulburm, Hottah i Link. Estem parlant de sediments rocosos mollejats per antigues corrents d'aigua, és a dir còdols de riu.

No obstant, no ens encantarem pas molt en això. Doncs malgrat ser temptador, una corrent extensa no és el millor entorn per conservar compostos orgànics, seguiran doncs la ruta prevista.

Per cert, que el REMS comença a notar que s'acosta la primavera marciana.


27 de set. 2012

Explorador tot terreny

cliqueu la foto per veure l'original a gran tamany
Aquesta espectacular foto del Curiosity a Mart ha estat elaborada per Damien Bouic, autor del bloc Chez Damien Bouic, un fotògraf francès que fa increïbles composicions ajuntant fotos de la NASA.Pensant en l'estat de les carreteres marcianes ja es va preveure que caldria enviar-hi un tot terreny. De les plàcides esplanades del lloc d'aterratge on una pedra com l'N165 podia destacar, ara s'ha arribat a un indret ple de pedruscots com el Jake.  Els conductors s'hauran de guanyar el sou fent anar el rover per aquests terrenys cada vegada més accidentats.Amb 3D es veu millor la dificultat de l'orografia del terreny. Si cliqueu l'imatge podeu veure la foto més gran en el lloc original.

Com a bonus track d'avui aquesta foto de Fobos. ... és aquella petita brillantor cap a d'alt a la dreta.


Ja se que no sembla gran cosa, però quantes vegades hem vist una lluna creixent fotografiada des de la superfície d'un altre planeta?

24 de set. 2012

Una pedra en el camí


Primera aturada científica pròpiament dita per analitzar amb detall un pedruscot de poc més d'un pam d'alçada. Tot i que les característiques de les roques basàltiques son de sobres conegudes, aquestes proves permetran calibrar els instruments que fins ara no s'havien fet servir.
Després d'estar-s'hi quatre sols i una vegada acabat el treball de camp el Curiosity segueix el seu camí, ara es troba damunt d'una petita pujada des d'on pot observar el seu primer objectiu, on hi arribarà en els propers sols.


Els de la NASA anomenen SOL al dia marcià per tal de no confondre-ho amb el dia terrestre. Cada punt numerat en aquesta foto és un sol.
També s'han acostumat a fer servir una curiosa terminologia, diuen yestersol per referir-se a l'ahir marcià enlloc de yesterday, tosol per today i solorrow per tomorrow.Tot i que sembla no s'acaben de posar d'acord en com anomenar el dia de demà marcià ...
19 de set. 2012

Qui és qui?

Des del 24 de gener del 2004, i exceptuant el període comprés des que va emmudir el MER Spirit (25/5/11) fins que va arribar el Curiosity (6/8/12), sempre hi han hagut dos rovers explorant la superfície Mart.

A vegades costa una mica saber si les fotos estan fetes pel llegendari Opportunity o el nouvingut Curiosity. Us atreviu a endevinar qui és qui en les següents fotografies marcianes?
 

... i com a bonus track,  qui diríeu que va fer aquesta foto que s'ha fet servir per decorar una faldilla?

foto : www.etsy.com 


 Les respostes les trobareu clicant les fotos.


Una cosa més .... 

... agrair la referència que ens ha fet Daniel Closa en el seu bloc Centpeus al diari ARA i que ha servit d'inspiració per aquest post.

17 de set. 2012

Nusos i anàglifs

Al veure fotos com les de l'anterior post  hi va hagut una cosa que m'ha cridat l'atenció, us heu fixat en el cablejat extern que esta subjecte amb fil amb nusos?Per sort vaig trobar aquest post titulat Knots on Mars de David J. Fred a The Planetary Society on ens explica el misteri. NASA és molt conservadora en quant a tecnologia i si tenen quelcom que funciona no ho canvien mentre compleixi els requeriments.
Els nusos, però, s'han de fer segons indica la norma tècnica NASA Technical Standard NASA-STD-8739.4 -- Crimping, Interconnecting Cables, Harnesses, and Wiring.En quant als anàglifs, sabeu que són? Doncs són les fotos de dues capes de colors mogudes que permeten veure una imatge en 3D  si et poses unes ulleres amb els filtres apropiats.No tots els anàglifs que surten estan fets per la NASA. Alguns les fan  afeccionats amb un software apropiat i fotos normals, com per exemple : Un  geólogo en apuros, Estribancus, ...

Una cosa més ...

.. aquest bloc ha estat nominat com a finalista en la categoria de Ciència/Blocs personals dels Premis Blocs Catalunya 2012 que organitza cada any el grup STIC.cat.
Moltes gràcies a tots els que l'heu votat.
Els altres blocs finalistes en aquesta categoria son: Bloc de camp d' Issac Camps,  Astronomia des de l'Empordà de Francesc Pruneda,  Per què el cel és blau? de Montse Costa i Els ocells al camp i la Conca de Barberà de Màrius Domingo. Un jurat escollirà ara als guanyadors i l'entrega de premis es farà el proper dia 5 a Reus. Molta sort a tots!

8 de set. 2012

Autoretrat


Aquesta foto és força impressionant, se l'ha feta ell mateix amb la càmera Mahli que porta a la punta del braç extensible.
Les fotos de la càmera Mahli han millorat quan li han tret el filtre de la pols i ha continuat autoretratant-se.Òbviament no s'ha fet l'esforç d'enviar un robot a Mart per fotografiar objectes provinents de la Terra, però fotos espectaculars com aquestes fan  molt més interessant l'exploració de l'espai i, sobretot, serveixen per calibrar la càmera, tot i que per fer la calibració correctament ja té l'escaleta referència amb la moneda.

Malgrat encantar-se fent-se fotos, el nostre intrèpid explorador segueix fent camí cap al seu primer objectiu, més li val doncs des de d'alt el van observant.


La foto anterior és en falç color ressaltat i en aquesta altra veiem la seva posició en el SOL 29 respecte a Glenelg.