30 d’oct. 2012

Mentrestant a la Terra ...


Aquesta foto m'agrada perquè permet fer-se una idea del tamany del Curiosity.


Imagino que en previsió del que pugui caldre fer, a Califòrnia ja estan practicant trial amb l'Scarecrow. Almenys aquestes son algunes de les fotos que fa poc han tuitejat  @KeriOnMars , @Matt_Everly  i @cirquelar .
Si el nostre explorador ha de fer coses com aquesta aleshores si que s'haurà guanyat el qualificatiu d'intrèpid.
 A JPL també celebren el Halloween. La carbassa amb les petjades és original.


En aquestes empremtes en paviment terrestre s'hi veuen clarament les marques en codi morse que permeten observar en correcte rodament de les rodes.


Aquí també és preparen per celebrar els primers 90 sols del Curiosity a Mart28 d’oct. 2012

Metà CH4

Corren rumors per la xarxa que el Curiosity ha trobat metà a Mart.

De fet, des del 2003 ja se suposa que hi ha metà a Mart. El tema és que el metà és un gas ( en temperatures i pressions ordinàries) que és degrada amb el temps. Per tant, cal que hi hagi quelcom que en vagi generant i aquí és on comença l'emoció. Si teniu 23 minuts us recomano aquest vídeo.

Hi han tres possibles maneres de generar metà a Mart, la primera que caigui del cel en forma de meteorit. La segona que es produeixi com a resultes d'alguna reacció fisicoquímica i la tercera, ... ehem ... que sigui resultat d'alguna forma de vida. D'aquí la rumorologia.
Ens caldrà esperar a la propera roda de premsa de NASA a veure que hi diuen.

Ara estem ja al Sol 82 i en aquest darrers dies el nostre amic ha fet un munt de trets amb el seu làser contra tot allò que ha trobat interessant en aquest indret. A veure si en els propers dies NASA va donant resultats de tots aquests anàlisis.


 


A Gigapan.com hi trobareu aquesta composició de fotos en 360º que permet fer-se molt bé una idea de l'indret on tenim ara el Curiosity.

18 d’oct. 2012

Rutines laboralsLa primera palada va servir per preparar l'instrument, la segona no va anar bé i per això ha calgut fer-ne una tercera. D'aquesta manera va passant la rutina laboral del nostre intrèpid explorador.
De tant en tant aixeca el cap, mira el paisatge i  deixa anar una mica la imaginació ... veieu la forma tipus fòssil d'una aranya en la roca del mig de la foto?


... o bé comença a mirar el paisatge i pensa com en sortirà d'aquest lloc on es troba ara.Per altra banda ja tenim els primer  resultats del anàlisi de Jake, aquell pedruscot de forma piramidal que es va trobar pel camí mentre veníem cap aquí. Els resultats indiquen que la roca no esta al lloc on es va formar i que no és la típica roca basàltica. A partir d'aquí ja és un tema per tal que els geòlegs s'hi entretinguin.

... i el tros de plàstic?


Doncs això, que tot fa la pinta que és un tros de plàstic que hem portat nosaltres, però encara no han dit d'on ha caigut.

8 d’oct. 2012

Jugant a la sorra
Tots sabem des de petits que quan jugues a la sorra t'hi trobes coses, ... però què carai és això?
Una cosa més ...

... el passat divendres 5 es va celebrar a Reus l'entrega del V Premis Blocs Catalunya 2012 organitzat per stic.cat. Com ja sabeu, aquest bloc era finalista i finalment el guanyador en la categoria de Universitats, recerca i ciència/Blocs personals va ser per Astronomia des de l'Empordà. Enhorabona Francesc!
Podeu veure la relació sencera de guanyadors aquí.


4 d’oct. 2012

Primeres dunesMart és un planeta rocallós amb atmosfera, per tant amb vent i dunes de sorra. Ja hem trobat les primeres, que no son gaire grans però tot vindrà. Recordeu a l'Scarecrow practicant al desert californià?


 Un lloc ideal per fer castells de sorra. Ens hem portat la pala?


Perfecte doncs. A veure si el nostre xafarder metàl·lic pot jugar una estona, ...vull dir agafar unes mostres per analitzar-les. La tècnica de trepitjar primer el terreny abans d'analitzar-ho no és nova, l'ha feta servir els altres MER en moltes ocasions i permet veure millor que hi ha sota la capa superficial.


Una cosa més ...

... sembla que el nostre amic s'ha equivocat alhora de fer servir foursquare i voler ser Mayor of Mars. La foto no és seva!


Potser l'error ha vingut per això ...

 font: cliqueu la foto

2 d’oct. 2012

Bathurst Inlet


Bathurst Inlet és un municipi sense població estable del Canada que dóna nom a la roca amb la que el Curiosity s'ha entretingut aquest cap de setmana. Si continua amb aquesta activitat potser acabaran amb el topònims canadencs per anomenar totes les roques que pugui trobar al cràter Gale.
L'allau de fotos i dades que està enviant l'MSL és força gran i tinc que fer un esforç per no posar-les totes, però em sembla adient fer-ne un filtre per tal de poder mantenir una mica d'estructura narrativa en el bloc, i no inundar-ho de dades i fotos de pedres marcianes.  Recordeu que podeu consultar els enllaços de les fonts a la columna de la dreta del bloc si en voleu més.

Malgrat ja ens havíem acostumat a veure imatges d'un altre planeta amb els MER i encara que no siguem afeccionats a l'estudi de les pedres, la qualitat de les imatges que està oferint el Curiosity és espectacular .
Cal dir que el nostre intrèpid explorador està a punt d'arribar a Glenleg i ara si que els afeccionats a la geologia planetària comencen a salivar com un nen entrant en una botiga de xuxes.