22 de nov. 2012

Touch & goTot i que com podeu veure el paisatge no és sempre el mateix al cràter Gale, el nostre amic torna de nou a fer camí cap a Glenleg en recerca de nous indrets.

No us penseu pas que durant tots aquest Sols s'ha estat sense fer res. Ha tingut un munt d'instruments treballant i enviant dades a cap a casa, dades que ara cal analitzar abans de treure'n conclusions. Abans de marxar el rover s'ha passejat per damunt la sorra que ha estat analitzat per mesurar nivells d'hidrogen.També s'ha produït un ajust en els horaris de treball i els nois de JPL ja tornen a funcionar en horari terrestre.


Un dels instruments que ha aportat dades interessants ha estat el RAD.

Si, en aquest aspecte tenim bones noticies, la radiació en la superfície de Mart no és tan alta com semblava. Un punt a favor pel primer esser humà que trepitgi el planera vermell.


Hi han moltes expectatives posades en aquest projecte i això augmenta molt la rumorologia sobre qualsevol petit indici de descobriment que pugui fer. No ens molesta, al contrari, ja hem dit des d'un principi que l'èpica del projecte MSL és una de les raons de ser d'aquest bloc i en tenim moltes ganes que el Curiosity  faci canviar els llibres de text de les escoles. No obstant, tampoc sembla prudent anar fent un post cada vegada que corrin rumors a la xarxa sobre un possible descobriment, tal com vam fer amb el famós metà. ... clar que ... a veure si la conferència de principis de desembre ...

5 de nov. 2012

SAM i CheMin

SAM  (Sample Analysis at Mars) és una eina per buscar compostos orgànics. És l'instrument més gran, esta situat dins el rover i analitza mostres de pols recollides amb el braç robot i depositades en un dels orificis en el "llom" del Curiosity. Compte amb dos forns per escalfar les mostres fins a 1000Cº. Té un espectròmetre de masses, un espectròmetre làser i un cromatògraf de gasos.Doncs bé, el SAM diu que de moment, de moment no hi ha metà a Mart .... ooooooh!  Almenys no n'ha trobat en les darreres mostres recollides. Hi ha CO2 i d'altres gasos que suggereixen que Mart ha anat perdent atmosfera amb el pas dels anys.

Just al costat del SAM hi ha el CheMin (Chemistry and Mineralogy) , que analitza les mostres a través de difracció de raigs X.

Les darreres mostres analitzades per CheMin diuen que el tipus de roca trobada és molt semblant a la que hi ha a l'illa de Hawai.1 de nov. 2012

Puzzle-retrat

Aquesta foto és una composició feta amb un mosaic de fotos preses al Sol 84 i corregida.

Curiosity, MSL Curiosity.

(NASA/JPL-Caltech/MSSS/UMSF user KrisK) via @exploreplanets

 Podeu veure com van ser els moviments del braç per fer-se la foto aquí. Tot es va assajar prèviament en el seu doble terrícola.