23 de març 2013

SOL 222

El nostre amic torna a enviar fotos, sembla que ha superat els problemes i esta en forma. Li donaran gaire feina abans de les vacances forçades per la conjunció Terra-Sol-Mart?


19 de març 2013

Keep calm and carry on


Un nou problema, ara de programari. No perdem la calma, res greu, ningú va dir que explorar Mart fos tasca senzilla exenta de dificultats.
Torna a entrar en mode segur i a esperar que solucionin el problema.

Bé, de fet segurament haurem d'esperar una mica més. Bàsicament perquè els planetes es mouen i ara tenim al Sol quasi a la meitat entre la Terra i Mart. Això ralentitza les comunicacions i en algun moment les aturarà del tot.

 font : Tolouse a foro Sondas espaciales

Però no tot han de ser males, o no gaire bones noticies.


S'han adonat que aprofitant els filtres d'infraroig, amb la Mastcam és capaç d'identificar alguns tipus de minerals hidratats. Fet que es pot utilitzar per agilitzar la feina de buscar evidències de l'acció de l'aigua.
Per a un explorador qualsevol recurs que l'ajudi en la feina de cercar el seu objectiu és una bona noticia.12 de març 2013

i el ph diu .... habitable!

Mart era habitable en el passat.
Compte! que era habitable no vol dir que el Curiosity hi hagi trobat vida. De fet, tal com ja hem dit en varies ocasions,  si actualment hi ha vida a Mart caldria que fos molt evident perquè el Curiosity la trobés, no va equipat per això i tampoc és el seu objectiu.
El seu objectiu és descobrir si mai s'han donat a Mart condicions aptes per haver-hi vida i, atenció, aquest 12 de març de 2013  NASA fa una conferència de premsa i diu que ... habemus condicions!!


Com ho saben? Doncs analitzant els minerals i resulta que els minerals trobats només poden formar-se amb la presència d'aigua que tingui un ph que la fa potable.
L'Opportunity ja havia trobat minerals que només poden formar-se amb aigua amb un ph àcid,  però ara els anàlisis del  Curiosity mostren la falta de sals  i la presencia de sulfat de calci enlloc de sulfats de de magnesi i apunten a que hi va circular aigua potable.


Encara aprendrem alguna cosa de química i mineralogia amb tot això.

De mentre el nostre exitós explorador mecànic segueix en baixa activitat a l'espera d'arreglar del tot els problemes de software, però per ara podem dir que s'esta guanyant el sou i la fama sobradament.

1 de març 2013

Ups!

Tenim un problema.L'ordinador A falla. Però tranquils, ningú se'n va d'excursió interplanetària sense tenir-ho tot redundat. Passem a l'ordinador B.

Problemes amb la memòria flash de l'ordinador A han fet que el posin en mode segur fins a esbrinar al què passa i poder solventar-ho, és a dir que s'atura tota l'activitat no estrictament necessària. De moment s'especula amb que ho hagi causat un raig còsmic el que feia que no es gravin certes dades. Els ordinadors del Curiosity no és que siguin molt potents, podríem trobar smartphons amb més capacitat de calcul, però són força robustos. L'Spirit ja va tenir un problema semblant i se'n va sortir.

Esperem que en pocs dies puguin arreglar-ho.

Actualització: