28 de nov. 2013

RTGMentre tenim al nostre heroi cuinant alguna cosa en el seu forn durant el seu tradicional thanksgiving day, les coses tornen a la normalitat després de diagnosticar que la baixada de voltatge va ser degut a la font d'alimentació, l'RTG.


L'RTG és un generador termoelèctric de radioisòtops de tipus MMRTG (Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator) amb 4,8 kg de diòxid de plutoni capaç de generar 2700 Wh /dia de calor i 123 W de potència elèctrica (amb un voltatge de 28 V de corrent continu). El plutoni-238 en desintegrar-se constitueix una font constant de calor que és transformat en energia elèctrica gràcies a un conjunt de termoparells. L'MMRTG té unes dimensions de 64 x 66 cm i una massa de 45 kg. La seva vida útil s'estima en 14 anys. No obstant, l'MMRTG no alimenta directament els sistemes de la nau, sinó que recarrega dues bateries d'ió-liti.
Aquests canvi de tensió entren dins la normalitat i estaven previstos, ja que en altres sondes també s'han donat. De fet no ha estat pas la primera vegada, poc després d'aterrar ja va passar també. Malgrat tot, cal assegurar-ne la causa doncs no seria tasca fàcil enviar-hi un electricista a fer un arreglo si hi han problemes més greus.


20 de nov. 2013

Baixada de voltatgeEl Curiosity ha tornat a activar el mode segur, ara degut a una baixada de voltatge. Mentre no s'esbrini la causa del problema la missió resta en stand-by.
Una cosa més ...

...   ara fa ja dos anys que en Curiosity va abandonar la Terra rumb a Mart. Durant aquests temps els planetes ha continuat girant al voltant del Sol i ara tornen a estar en la mateixa situació optima d'enviar-hi una nau. És a dir que s'ha tornat a obrir una nova finestra de llançament. Finestra que ha estat aprofitada en aquesta ocasió per una sonda índia Mangalyaan i la nord-americana Maven.
La Mangalyaan esta en òrbita terrestre i al tenir un propulsor molt més petit haurà d'agafar embranzida fent unes quantes voltes a la Terra abans de marxar . La Maven va fer una sortida perfecte com el Curiosity i ja va rumb al planeta vermell per estudiar la seva atmosfera.

15 de nov. 2013

Postals 360º


Mars Panorama - Curiosity rover: Martian solar day 437 in world

Composició feta per Andrew Bodrov a partir de fotos de JPL-NASA.


11 de nov. 2013

Postals des de Mart

http://www.db-prods.net/blog/2013/11/06/carte-postale-de-curiosity-du-sol-409/

Composició feta per Damia Bouic a partir de fotos de JPL-NASA