21 de des. 2013

Waypoint 3 - Poughquag

Tercera parada programada, per interes geològic, dins la cursa per arribar al seu objectiu.
Parada que aprofitem per mostrar una panoràmica presa fa uns dies ..

http://planetary.s3.amazonaws.com/assets/images/4-mars/2013/20131219_Sol468-MC34-360-Degree-Panorama-7500x2194px.jpg
Clica la foto per veure-la més gran en el seu lloc original

Per cert que seguim tenint petits problemes a les rodes ..


Els seus conductors diuen que això no és cap contratemps, malgrat tot admeten que el desgast és molt superior al previst. Per això han augmentat el seguiment del tema fent més fotografies de les rodes en les ocasions que l'atapeïda agenda del robot ho permet. La "pell" que es forada esta feta d'alumini d'alta qualitat de tan sols 0,75 mm, les rodes fan un diàmetre de 50 cm i acostumen anar a una velocitat de 1,5 cm/s.

Una cosa més ...

... el Yutu ja roda per la superfície de la Lluna. De manera que en aquests moments tenim a tres rovers explorant pel sistema solar.14 de des. 2013

L'edat de les pedres
L'espectròmetre SAM (Sample Analysis at Mars) ha pogut estimar la quantitat d'argó-40 present en una mostra, un isòtop que al seu torn procedeix de la desintegració del potassi-40. D'aquesta manera s'ha pogut calcular que l'edat de la roca és d'entre 4560 i 3860 milions d'anys.
Potser per a la majoria això no ens diu res, i de fet tampoc son unes dades sorprenents, però serveixen per comprovar que el Curiosity té capacitat per calcular les edats de les pedres. 

Per altre banda les noves evidències de que hi havia hagut aigua al cràter tan sols reforcen tot el que s'ha anat trobant fins ara.

Una cosa més ...

 

8 de des. 2013

Unes fotos d'ahir

Unes fotos d'ahir, fetes a Mart clar.

Deixant a banda el fet que ja hem comentat a vegades de l'al·lucinada que suposa tenir accés quasi instantani a fotografies fetes en un altre racó del sistema solar, observo en elles que les rodes del Curiosirty es veuen un xic abonyegades. Son dures les roques marcianes.

6 de des. 2013

100.000 trets

D'ençà que l'N165 va rebre'n els primers, el làser de l'instrument ChemCam del Curiosity va fer fa unes setmanes el tret numero 100.000 que s'ilustra en aquesta foto que la NASA ens mostra avui.

Una cosa més ...

... just avui també la sonda xinesa Chang'e 3 s'ha situat en òrbita lunar i hi aterrarà el proper dia 14, 37 anys després de la darrera vegada que un aparell enviat des de la Terra ho hagi fet. 
Aquesta sonda porta un rover lunar semblant als nostres herois marcians, tot i que una mica més modest.
Molta sort doncs per l'intrèpid explorador lunar xinés Yutu.